“GENÇLİKLE ORTAK BİR DİL OLUŞTURACAĞIZ”

Başakşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Gençlerde Değişim Ve Farklılaşan Talepler Çalıştayı sona erdi.

Kapanış oturumunda konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Çalıştayda kitaplaştırdığımız sonuçları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızla birlikte Türkiye’nin her noktasına ulaştırıp üzerimize düşen ödevleri hep beraber yapacağız” dedi.

Başakşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Albayrak Medya’nın medya sponsorluğunda, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Düşünce Vakfı’nın destekleriyle iki gün boyunca devam eden “Gençlerde Değişim ve Farklılaşan Talepler Çalıştayı” sona erdi. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen Çalıştay’ın ikinci gününde komisyon üyeleri, masa çalışmaları ile sonuç bildirgesine hazırlandılar.

“Üzerimize düşen ödevleri yapacağız”

Konuklara hitap eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, İstanbul Gençlik Çalıştay’ı için emek sarf eden tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Burada çok ciddi bir emek var. Öncesinde saha çalışması yapıldı, gençlere birçok soru soruldu. Onlardan veriler alındı, sonra onlarla birlikte aynı masada konuştuk ve tartıştık. Gençlikle ortak bir dil oluşturacağız. Biz, kitaplaştırdığımız bu sonuçları inşallah Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızla birlikte Türkiye’nin her noktasına ulaştırıp üzerimize düşen ödevleri hep beraber yapacağız. Ülkemizi, milletimizi, gençlerimizi seviyoruz. Birbirimizi seviyorsak doğru iletişim dilini de bu sayede oluşturmuş olacağız. Çalıştayımızın ülkemize, milletimize, Başakşehir’imize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“Gençlik araştırması ezberleri bozdu”

Araştırma Danışmanı ve Sosyolog Erol Erdoğan, Argetus Araştırma’nın İstanbul genelinde bin 948 gençle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirdiği bilimsel araştırmanın çarpıcı sonuçlarını değerlendirdiği konuşmada, “Değişimler eskiden asırlar üzerinden ifade edilirdi. Şimdi ise on yıllarla; 80’ler, 90’lar, 2000’ler şeklinde ifade ediliyor. Çalıştayda 15-29 yaş arası gençleri dinledik. Öncesinde saha araştırmasıyla bir kitap oluşturduk. Bu kitapta güncel ve gelecek politikaları üretmek için fazlasıyla bilgi bulunuyor. ‘Gençler kitap okumuyor’ ezberi vardı ama bu çalıştayda gördük ki tam aksine insanlar yaşlandıkça okuma alışkanlığı azalıyor, gençler, büyüklerinin televizyon bağımlısı olduğunu söylüyor.” dedi.

“Sağlıklı bir dile ihtiyaç var”

Komisyon üyelerinden Prof. Dr. Veysel Bozkurt da, her çağın bir kültürü olduğunu ve bu çağın da tüketim çağı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurduklarını dile getirerek, “Gençler bu kültüre göre yaşıyor. Biz yetişkinler, gençlerin hayattan koptuğunu söylüyor ancak aslında gençler değil yetişkinler bu çağın kültüründen kopuyor. Biz, yetişkinler olarak gençleri kendi kuşağımız gibi gördük. Gençlere kendi kuşağımızdaki gibi davrandığımız için onlara sağlıklı aktarma ve anlatma gerçekleştiremiyoruz. Dini ve maneviyatı anlatmak için sağlıklı bir medya diline de ihtiyaç var. Empati kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

“Yeni ekonomik düzen aileyi istemiyor”

Prof. Dr. Dilek Demirbaş ise, gençlerin hem psikolojik hem de tecrübe olarak evliliğe hazır olma konusunda desteğe ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, “Ailenin yanı sıra gençlerin çevre ve doğayla ilişkisini konuştuk. Bu çağdaki gençlerin çevreden ve doğadan koptuğunu ifade ettik. Yeni ekonomik düzen üzerinden aileyi değerlendirdik. Yıllardır bu konu üzerine çalışan bir akademisyen olarak söylemeliyim ki; yeni ekonomik düzen, aileyi istemiyor. Rahat tükettirebileceği bir kitle arıyor. Konuştuğumuz bir konu da üniversite ekonomisi. Ülkemizde bulunan 207 üniversitenin daha yararlı ve efektif kullanılması için fikirler ortaya kondu. Örneğin Antalya’daki üniversitenin bir turizm, Kocaeli’deki üniversitenin ise bir sanayi üniversitesine çevrilmesi konusunda fikir bildirildi.” değerlendirmesinde bulundu.

“Gençlerde Değişim Ve Farklılaşan Talepler Çalıştayı” katılımcılara plaket takdimlerinin ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2019